donderdag 16 maart 2017

Gespot! 2 Nederlandstalige websites waar je gratis software (freeware en open source) kunt downloaden

In deze blogpost komen twee Nederlandstalige websites aan de orde waar je gratis software - 'freeware' en 'open source software' - kunt vinden en downloaden voor gebruik op school en/of thuis.

Wat is het verschil tussen 'freeware' en 'open source software'?

  • "Freeware is een term die gebruikt wordt voor software die gratis is te gebruiken maar waarop wel auteursrechten rusten [...]" Lees het volledige artikel »
  • "Open Source software is software waarvan de broncode is gepubliceerd en vrij beschikbaar is gesteld. Iedereen kan open source programma's vrij kopiëren, aanpassen en opnieuw verspreiden zonder dat er kosten zijn verbonden aan toeslagen en auteursrechten [...]" Lees het volledige artikel »

#1. Gratis Software.nu


"Voor bijna iedere PC en mobiele toepassing zijn gratis tools te vinden. Van de beste freeware en open source software en apps vindt u bij ons een handig overzicht.
Kijk rond voordat u dure software of apps aanschaft, want hier kunt u gratis alternatieven downloaden voor Windows, Mac, Linux, Android, iOS en Windows Phone!"

#2. GratisSoftware.nl


"GratisSoftware.nl (vroeger Gratis Software Site) bestaat sinds 2004 en is de grootste Nederlandse website over freeware. Wij bieden actuele en betrouwbare informatie over de beste gratis software, apps en games voor uw pc, laptop, tablet & smartphone. In 2015 is GratisApps.nl opgegaan in GratisSoftware.nl (u wordt automatisch doorgestuurd). U vindt nu dus alle downloads voor Windows 10, 8.1, 7 en Vista, macOS, Linux, Android, iOS en Windows Mobile op één plaats!"

Waarschuwing! Let goed op tijdens het downloaden van gratis software!

Let op bij het downloaden van gratis software goed op of je niet per ongeluk allerlei ongewenste software mee installeert, omdat er bij de 'installatiesoftware' vreemde dingen zijn aangevinkt!! Soms worden er allerlei extra programma's mee geïnstalleerd die je helemaal niet wilt hebben (= 'pup' = 'potentially unwanted program'), bijvoorbeeld 'browser werkbalken' en andere ongewenste troep. Kijk dus tijdens de installatie van een programma goed of er nergens zaken staan aangevinkt die je helemaal niet wilt en schakel deze 'vinkjes' uit.

Wil je niet dat je per ongeluk allerlei 'werkbalken' en dergelijke op je computer krijgt, gebruik dan 'Unchecky'. 'Unchecky' is een  gratis programmaatje dat ervoor zorgt dat standaard aangevinkte opties tijdens de installaties van de gewenste software automatisch uitgevinkt worden. Lees meer over 'Unchecky' »

Conclusie

  • Beide 'gratis software'-sites zijn Nederlandstalig en goed gedocumenteerd, of te wel: geven uitgebreide informatie over de gratis tools/apps die beide sites aanbieden. Je kunt je - voordat je e.e.a. downloadt - vooraf goed oriënteren over de tool / app die je wilt downloaden.
    Een voorbeeld van de geboden informatie vind je als je op de 'links' hieronder klikt. Het voorbeeld betreft de gratis 'passwordmanager' die ik onlangs op mijn laptop heb geïnstalleerd en de gratis virusscanner die tot voor kort op mijn laptop heeft staan.
    GratisSoftware.nu > downloaden > Enpass »GratisSoftware.nl  > downloads > Avast Free Antivirus »
  • Zowel voor op school als thuis zijn op deze 'gratis software'-sites handige tools/ apps te vinden. Persoonlijk heb ik de indruk dat op 'Gratis Software.nu' iets meer gratis software / apps staan dan op 'GratisSoftware.nl'. Beide sites vind ik zéér goed en zeker een aanrader! Kortom, zoek je gratis software, kijk dan eerst eens op deze sites.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.